| | | | |
Patrimonio de Sant Boi de Llobregat, Barcelona

 
Patrimonio Arquitectonico de Sant Boi
 
 
| Inicio | Patrimonio Arquitectónico de Sant Boi de Llobregat |
Linea
Torre Figueres
  Fotografías :
Foto Foto Foto Foto
Foto Foto Foto Foto
 Lloc situació : c/ Pau Claris 10-12
 Barri : Barri Centre
 Epoca i arquitecte : s. XVIII
Como Llegar Sant Boi Mapa de patrimonio arquitectonico de Sant Boi boton boton boton
Descripció :
  Molt probablement entre el segle XIX i els inicis del XX l’antiga masia va sofrir una important reforma, amb la qual va adquirir la fesomia actual. En aquesta reforma es va seguir l’estètica eclecticista classicista. La recent rehabilitació ha mantingut la decoració i estructura exteriors, però s’ha afegit un pis. Inicialment, doncs, estava formada per una planta baixa, pis i golfes, amb pati lateral i posterior.
Edifici aïllat en casc urbà al sector de la muntanyeta, que en els seus orígens fou una masia. L’edifici, amb marcades tendències de l’eclecticisme classicista, presenta una planta rectangular, allargassada, de planta baixa, pis i golfes, amb pati lateral i posterior.
La façana de la planta baixa mostra tres portes d’arc de mig punt de grans dimensions i tres finestres rectangulars simètriques. La façana que dóna al nord-oest presenta tres finestres rectangulars, dues d’elles cegues. El primer pis mostra un contínuum de finestres balconeres situades a la part central, que donen accés a tres balcons amb reixes de ferro, i de finestres ampitadores de mig punt amb balustrada. Aquestes finestres serveixen d’obertures a les dues galeries, que s’observen al sector nord-oest i sud-est, amb dues finestres a la façana principal i nou a la lateral. Les golfes s’obren a l’exterior mitjançant petites finestres quadrades, sis a la façana principal i tres a cada lateral. La teulada és a dos aiguavessos.
Avui en dia Torre Figueres és un edifici aïllat, inserit dins del nucli urbà, situat al sector de la Muntanyeta, que allotja, després de que es rehabilités, la seu de Coressa, l’empresa municipal dedicada a la promoció econòmica.
Historiai :
  Les notícies sobre la història de la masia de Torre Figueres són molt disperses. Com que era una masia allunyada del centre de la població, no se’n tenien tantes notícies com podria haver-n’hi d’altres grans cases. La notícia més antiga de que disposem fins al moment és del 1597, de quan la Torre Figueres tenia d’assalariats Àngela Planes i Joan Planes, el "Pelleringa", i fill d’Àngela. Ja no tornem a trobar més notícies a la documentació fins al segle XVII. L’any 1655 els propietaris de Torre Figueres no van voler pagar l’arrendament, que era de 980 lliures, al senyor del castell. L’any 1685 va entrar Jaume de Falguera com a procurador general dels marquesos de Vilassor, senyors del Puig; va redactar el llibre de rendes del castell. En aquest llibre de rendes s’inclou Torre Figueres com a integrant de l’alou del castell. El gener de 1733 es coneix la prohibició de donar pas a les aigües pluvials per aquestes terres propietat de la família Papiol (els mateixos propietaris de Can Torrents). L’any 1795 es va ter un edicte per a declarar els hereus de Torre Figueres. Aleshores va ser necessari que l’Ajuntament de Barcelona fes públic que s’estava buscant els propietaris dels censos que afectaven Torre Figueres. Aquest fet indica que aquell era un moment en que el poder dels grans propietaris, hereus del sistema feudal, s’anava diluint a poc a poc. Durant el segle XIX La família Torrents consta com a propietària de Torre Figueres, probablement per compra; és una des les famílies més riques del Sant Boi de l’època.
   
linea
linea
 
Actualización 16 November, 2022
linea
Agradecimientos
Federacio Els Garrofers        
 
 
  | | | | | | |  
 
linea