Patrimonio de Sant Boi de Llobregat
 
a
a
a
Patrimonio Arquitectónico de Sant Boi
a
| Inicio | Patrimonio Arquitectónico de Sant Boi de Llobregat |
Linea
Ateneu Santboià
  Fotografías :
 
 Lloc situació : Avinguda Maria Girona, 2
 Barri : Barri Centre
 Epoca i arquitecte : s. XIX. Arquitecte de les reformes de 1951: Santiago Goicoechea Orsolich
1920, 1951-1967-1969 reformes
Como Llegar Sant Boi Mapa de patrimonio arquitectonico de Sant Boi boton boton boton
Descripció :
  Ens trobem davant d’un edifici de diversos cossos construïts entre 1920 i 1989. L’edifici utilitzat antigament com a sala de billar i cafè és de planta baixa, oberta en dos naus que donen a una gran terrassa, molt utilitzada a l’estiu, que dóna directament al camí d’entrada als edificis i s’envolta de pilastres amb fanals i baranes.
Vitralls combinats en vidre i ferro, situats entre pilars de maó, proveeixen de llum natural l’interior de les naus. Sobre els pilars, una cornisa contínua és la base d’un enorme ampit, arrebossat i pintat de blanc on s’inscriu la llegenda «Ateneu Santboià. Fundat l’any 1905» i l’escut de la població, tot coronat per una cornisa lobulada. L’edifici que funciona com a discoteca és de planta baixa i pis, de maó arrebossat amb finestres rectangulars. Un cos adossat, de nova construcció, li serveix d’entrada, comunicant també amb la sala d’espectacles. Aquesta és de planta quadrada, de grans dimensions i amb cornisa lobulada. Al sud, aïllat, trobem un edifici de planta baixa amb porta i finestra rectangulars on les pilastres emmarquen una cornisa amb decoració feta de teules
Historiai :
  El 1887 fou creat el primer ATENEO SANTBOIÀ. A finals de 1892, un grup de cantaires se separaren de la coral LA TERPSICORE i l’any 1893 fundaren una nova societat amb el nom de LA MARSELLESA instal·lant-se en una casa del carrer Major, 32. Per necessitats d’espai contactaren amb els germans Petit (constructors), que havien construït una sala de teatre. Poc després, el 1894 s’inaugurà el nou local anomenat El Jardí que funcionà com estatge de l’ATENEO SANTBOIÀ fins el 1922 i s’ubicava prop de Ca la Vila, on actualment hi ha les Galeries Gater. El 1899 canviaren el nom de la societat pel d’ATENEU INSTRUCT/U RECREATIU i el 1905 es tornaren a anomenar ATENEU SANTBOIÀ. L’any 1921, la finca anomenada Ca l’Amigant, situada on es troba l’actual ATENEU SANTBOIÀ, fou venuda per Maria Remei Girona a l’Ateneu i, en ella, el 1922 s’inaugurà la sala d’espectacles.
El 1939, les tropes franquistes s’allotjaren en l’edifici i el 1940-41 canvià el seu nom pel de Sala Amigant. A partir de 1942 tornà a funcionar amb el seu antic nom. El 1945 s’inaugurà la pista de ball i el 1951,el senyor Marin Vilalta Solana demanà permís per construir un edifici destinat a espectacles, un cop enderrocat el cos construït el 1922. Una tanca de ferro dóna accés a la finca per un camí pavimentat, marcant el desnivell del terreny.
linea
linea
 
Actualización 16 November, 2022
linea
Agradecimientos
Federacio Els Garrofers        
 
 
  | | | | | | |  
 
linea