Patrimonio de Sant Boi de Llobregat
 
a
a
a
Patrimonio Arquitectónico de Sant Boi
a
| Inicio | Patrimonio Arquitectónico de Sant Boi de Llobregat |
Linea
Can Bori
  Fotografías :
Foto Foto Foto Foto
Foto Foto Foto
 Lloc situació : Carretera de Sant Climent, 30
 Barri : Barri Marianao
 Epoca i arquitecte : s. XVI
Como Llegar Sant Boi Mapa de patrimonio arquitectonico de Sant Boi boton boton boton
Descripció :
  És un casal orientat a migdia, amb planta baixa i dos pisos, tres tramades i coberta a quatre aigües. Cal remarcar la rotunditat de la planta quadrada i de les façanes, on destaca el portal adovellat amb pedra sorrenca tipus Montjuïc i les finestres amb brancals, escopidors i llindes del mateix material. El ràfec de coberta és compost de sis nivells de rajola i teula cera mica que remata molt austerament la casa. El segle XIX sofrí una gran reforma i és aleshores que s’afegeixen els balcons del cantó de llevant. A la façana nord hi ha una galeria d’arcades de gran bellesa, protegida per una balustrada i composta per arcs rebaixats i columnes.
Els darrers propietaris de la jurisdicció feudal del Benviure - Bori, que comprenia una gran part de la falda nord de la muntanya de Sant Ramon, van ser Ramon Estruch i Ferrer i la seva dona Eulàlia Camella, la filla dels quals va ser qui va fer manar construir la Torre de la Marquesa. Habitaven la Casa Gran del Bori en les seves estades a Sant Boi. Al seu costat van fer construir la capella dedicada a sant Miquel, potser en record de la que hi va haver al costat de l’antiga torre del Benviure. El 1863 van fer construir un llac, encara avui existent al peu del camí de Sant Ramon, que fou inaugurat pel general Joan Prim. Ramon Estruch fou un dels membres més significatius del partit progressista. Havia fet fortuna a les Ameriques i pertanyia a diverses societats industrials i mercantils. Tenia interessos en els sectors bancaris i ferroviaris, i era un dels principals contribuents de la Barcelona del seu temps. Va formar part de la Junta de Prohoms que, sota la direcció de Cánovas del Castillo, va treballar per a la restauració monàrquica d’Alfons XII el 1874.
Historiai :
  El segle XVII, el llinatge del Benviure emparentà amb els Boria i a poc a poc l’indret va ser conegut com el Bori. El 1700 l’antiga construcció del Benviure va deixar de ser la residència principal del llinatge; sent Pere de Lacavalleria el senyor del Bori construí la Casa Gran del Bori, situada a la carretera de Sant Climent.
   
 
linea
linea
 
Actualización 16 November, 2022
linea
Agradecimientos
Federacio Els Garrofers        
 
 
  | | | | | | |  
 
linea