Patrimonio de Sant Boi de Llobregat
 
a
a
a
Patrimonio Arquitectónico de Sant Boi
a
| Inicio | Patrimonio Arquitectónico de Sant Boi de Llobregat |
Linea
Can Castells
  Fotografías :
Foto Foto Foto Foto
Foto Foto Foto Foto
Foto Foto  
 Lloc situació : c/ Lluís Castells, 14-16-18
 Barri : Barri Centre
 Epoca i arquitecte : s. XIX (1.883)
Como Llegar Sant Boi Mapa de patrimonio arquitectonico de Sant Boi boton boton boton
Descripció :
  Es tracta d’un edifici senyorial, envoltat d’un jardí, de planta baixa i pis amb una torre-mirador de dos pisos. El cos central és de tres tramades i als laterals hi té adossats cossos auxiliars. La porta principal és rectangular, de grans dimensions amb llinda. Les finestres d’aquesta planta són rectangulars amb reixes de ferro forjat molt treballat. A la planta baixa d’un dels cossos auxiliars hi ha una doble galeria amb arcs de mig punt i columnetes de ferro colat. Al primer pis trobem dos balcons ampitadors amb tancament de fusta. Corona l’edifici l’ampit del terrat, de diferents nivells en el cos central i balustrades amb pilastres en els cossos auxiliars.
A la façana, coronada en el centre per les inicials «L.C,», del nom del seu propietari, destaca el treball amb terra cuita a les balustres i balcons de les finestres.
Historiai :
  Aquesta torre fou construïda per a habitatge del Sr. Lluís Castells i Comas (1827-1893). Col·laborador en fundacions religioses i culturals, també fou el constructor del nou pont de Sant Boi. En morir, el carrer on es troba l’edifici rebé el seu nom.
Lluís Castells i Comas (1827 - 1894), com d’altres dels seus germans, va dedicar-se als negocis, activitat de la qual va obtenir importants beneficis, sobretot en el comerç transoceànic. Quan va tornar a Sant Boi promogué diverses obres, entre les quals cal destacar la construcció de diversos ponts de fusta, amb pas de peatge, sobre el riu Llobregat. La força de l’aigua acaba, repetidament, amb aquells propòsits. Un altre camp en el qual va destacar, juntament amb el seu germà Jaume, va ser en els treballs de modernització de la vila, promovent iniciatives urbanitzadores com ara el primer eixample, entre el Cap de la Vila i can Raurich, entre les quals destaca la seva pròpia casa. També el trobem com a benefactor, contribuint a les obres d’embelliment de la població, com l’església i el casal parroquial. La següent generació decidí utilitzar la casa per a l’estiueig, ja que cadascun dels fills i filles s’instal·là a Barcelona. Una de les seves filles, Elisa, es va casar amb l’escriptor Joan Almirall i Foraster i quan es va quedar vídua va passar moltes temporades a la casa santboiana.
   
linea
linea
 
Actualización 16 November, 2022
linea
Agradecimientos
Federacio Els Garrofers        
 
 
  | | | | | | |  
 
linea