Patrimonio de Sant Boi de Llobregat
 
a
a
a
Masias de Sant Boi
     
a
| Inicio | Masias de Sant Boi de Llobregat |
Linea
Can Penyasco
 Lloc situació : Camí de Can Penyasco
Situada a la plana deltaica, abans de l’aiguamoll, fora del Nucli Urbà. Al camí de Can Penyasco, barri de La Marina.
 Epoca i arquitecte : s. XX (1.900)
 Ús : Agrícola
boton boton boton boton boton
Descripció :
  Masia de planta rectangular, de tres tramades. Consta de planta baixa i dues plantes.

La coberta del cos central és a dues vessants, amb el carener i els ràfecs perpendiculars a la façana principal.

La façana té concepció d’arquitectura culta, de tipus eclètic, de caràcter medievalista, amb motius neogòtics. La façana es converteix en la protagonista principal de l’edificació, a manera de decorat, que sobreaixeca les seves cornises de remat respecte a la teulada, passant per davant del cos edificat. En el centre el remat disposa d’un nínxol que conté una imatge. La façana es troba composada sobre un eix de simetria estricte. Les obertures són de proporcions verticals, corresponent una per tramada i planta. Destaca un gran balcó central, amb una barana d’obra calada que conté tres àligues esculpides en pedra, les decoracions d’un fris sota la cornisa i
els remats de les obertures, amb guardapols sobre els capitells en mènsula i els treballs de forja a les baranes.

Lateralment disposa de dos cossos adossats, pel costat de Llevant una capella d’inspiració neoclàssica, amb una petita rossassa, i per Ponent una edificació de caràcter més domèstic que manté algunes decoracions del mateix tipus que el cos principal. Ambdós cossos es troben rematats per balaustrades de ceràmiques.

L’encadenació dels cossos domina un espai d’eixida anterior encerclat cam a recinte per tanques i cossos auxiliars.
Historia :
  La finca antigament dominava una parcel·la dins al riu amb una producció de fruiters fins als anys setanta. Una mostra d’aquesta explotació és la gran cambra frigorífica, aixecada perpendicularment a l’oest de la masia i reconvertida actualment en habitatge. Les cambres són unes construccions generalitzades al delta per emmagatzemar-hi la fruita per al mercat barceloní. Aquesta cambra, construïda modernament, se sosté sobre quatre pilars. La caiguda de la producció de la fruita al Baix Llobregat, per l’entrada de noves espècies amb major sortida comercial i la competitivitat, va fer que la cambra frigorífica es reconvertís en habitatge tot fent que s’hi obrissin finestres.
Un segon element molt significatiu d’aquesta construcció és el desaparegut molí de vent, ubicat a l’oest de la façana principal, que servia per extreure aigua de la capa freàtica dels delta del Llobregat. Els molins disposaven d’un mecanisme basat en l’acció del vent sobre unes aspes per bombar aigua.
A nivell arquitectònic, el més destacable és la façana, de principis del XX i d’estil medievalista i neogòtic. Al centre trobem una fornícula, actualment molt malmesa, amb una imatge de santa Rosa; també hem de destacar el balcó del primer pis, les àguiles bicèfales que trobem a la balconada i tot el conjunt de motius decoratius que combinen motius florals amb zoomòrfics.
   
linea
linea
Actualización 16 November, 2022
linea
Agradecimientos
Federacio Els Garrofers        
 
 
  | | | | | | |  
 
linea