Patrimonio de Sant Boi de Llobregat
a
a
linea
Patrimonio Arqueológico de Sant Boi
a
Linea
| Inicio | Patrimonio Arqueológico | Restos arqueológicos |
Termes Romanes
  Fotografías :
Foto Foto Foto foto
 Lloc situació : c/ Hospital, 17
 Barri : Barri Centre
 Epoca i arquitecte :
Como Llegar Sant Boi Mapa de patrimonio arquitectonico de Sant Boi boton boton boton
Descripció :
  Les parts fonamentals d’aquestes termes són les següents:

Apoditerium
En aquesta sala la gent es desprenia de la roba i es calçava adequadament per iniciar el bany.
Frigidarium
Era una cambra freda, a temperatura ambient, on hi havia una piscina d’aigua freda anomenada natatio. Les persones utilitzaven aquesta sala al final de la sessió de bany, a fi i efecte de tancar les porus de la pell amb aigua freda. El mosaic de tessel·les blanques i negres que forma una composició imbricada de triangles, rombes i quadrats. Quan es va trobar el mosaic, en el centre s’advertia l’agrupació de rombes que formen un octògon que engloba una estrella de quatre puntes, en l’interior de la qual es troben inscrits dos quadres. Emmarca el conjunt una ampla orla de tessel·les negres i una greca esquematitzada. Els rombes i triangles tenen orles de dentellons i a l’interior dels quadrats apareixen esvàstiques.

Tepidarium
Era la sala termal amb una banyera d’aigua tèbia, preparada perquè el cos s’aclimatés a la calor. En aquest espai es feien massatges amb olis perfumats. La temperatura era d’entre 25 i 30 graus, amb una humitat baixa.

Sudatorium
Era un ambient especialment condicionat per fer transpirar la pell. La temperatura d’aquesta sala era d’entre 65 i 70 graus. El vapor s’aconseguia fent córrer aigua pels murs i el paviment calents.

Caldarium
En aquesta cambra, destinada als banys calents, hi tenia lloc la neteja del cos. La temperatura assolida era d’uns 50 graus, aproximadament. La banyera estava ubicada a l’absis sud, mentre que al nord hi havia una pica d’aigua freda per refrescar-se.

Hypocaust
Era un sistema de calefacció subterrània que permetia la circulació de l’escalfor, que provenia dels forns exteriors. El sistema de pilars de maons que sustentaven els paviments de les cambres temperades és, en l’actualitat, completament visible. Aquests pilars formen una cambra, entre els paviments de les sales i el sòl de l’hypocaust, a través de la qual s’escampava l’aire calent.
Historia :
  Les termes romanes són un conjunt de cambres de bany dotades d’un sofisticat sistema de calefacció. Hi ha dos tipus de termes: les públiques i les privades. Les termes privades, com són les termes de Sant Boi, formaven part de l’àmbit domèstic i eren destinades al bany familiar.
Construïdes entre finals del segle II i inicis del segle III dC, formaven part d’una vil·la més extensa.
  Continguts : Mapa. Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. 2010
Continguts : Llibre. Descobrir Sant Boi de Llobregat. 1992
Continguts : Llibre. Racons historics de Sant Boi. 2006
Continguts : Llibre. Les nostres muntanyes. 2006
Fotografia : Carlos Cercós
a
linea
Actualización 16 July, 2023
a
Agradecimientos  
bibliotecas de Sant Boi de Llobregat Arxiu historic Municipal de Sant Boi Federacio Els Garrofers      
linea
 
a
 
linea