Patrimonio de Sant Boi de Llobregat
a
a
linea
Patrimonio Natural de Sant Boi
a
Linea
 
| Inicio | Patrimonio Natural de Sant Boi de Llobregat | Parques |
Parc de la Muntanyeta
Parc de la Muntanyeta
linea
linea
 
  Parada 1
Parc de la muntanyeta
La Muntanyeta és un turó situat al bell mig de Sant Boi. Antigament se'l coneixia com "la Pineda". Durant la darrera dècada del segle XX es va replantar amb diferents espècies d'arbre i se'n va urbanitzar una part. Amb el temps s'ha convertit en un gran parc metropolità que ocupa també un lloc central en la vida quotidiana de la ciutat. A l'entornhi ha una gran biblioteca, un complex poliesportiu, l'estadi municipal de futbol i les instal·lacions del club de rugbi, una piscina d'estiu i unes grades per a espectacles socials i culturals. És un lloc molt agradable per passejari un dels principals espais de reunió dels dos grans esdeveniments festius de ls ciutat la Festa Major i la Fira de la Puríssima.
La biblioteca i la pineda, el jardí de la deessa i el llac són les principals zones del parc.
Linea
  Parada 2
Torre Figueres Sant Boi de llobregat Barcelona
Foto Foto Foto
Foto Foto Foto
Foto Foto  
Historia de Torre Figueres
Les notícies sobre la història de la masia de Torre Figueres són molt disperses. Com que era una masia allunyada del centre de la població, no se’n tenien tantes notícies com podria haver-n’hi d’altres grans cases. La notícia més antiga de que disposem fins al moment és del 1597, de quan la Torre Figueres tenia d’assalariats Àngela Planes i Joan Planes, el "Pelleringa", i fill d’Àngela. Ja no tornem a trobar més notícies a la documentació fins al segle XVII. L’any 1655 els propietaris de Torre Figueres no van voler pagar l’arrendament, que era de 980 lliures, al senyor del castell. L’any 1685 va entrar Jaume de Falguera com a procurador general dels marquesos de Vilassor, senyors del Puig; va redactar el llibre de rendes del castell. En aquest llibre de rendes s’inclou Torre Figueres com a integrant de l’alou del castell. El gener de 1733 es coneix la prohibició de donar pas a les aigües pluvials per aquestes terres propietat de la família Papiol (els mateixos propietaris de Can Torrents). L’any 1795 es va ter un edicte per a declarar els hereus de Torre Figueres. Aleshores va ser necessari que l’Ajuntament de Barcelona fes públic que s’estava buscant els propietaris dels censos que afectaven Torre Figueres. Aquest fet indica que aquell era un moment en que el poder dels grans propietaris, hereus del sistema feudal, s’anava diluint a poc a poc. Durant el segle XIX La família Torrents consta com a propietària de Torre Figueres, probablement per compra; és una des les famílies més riques del Sant Boi de l’època.
Linea
  Parada 3
a
Foto Foto Foto
Foto Foto Foto
Foto Foto  
Escultura la deessa de l'aigua
Aquesta escultura està al centre de l’estany del parc, al costat del raig vertical d’aigua. La figura femenina nua s’agenolla sobre una roca amb el cap tirat cap enrera, amb els cabells curts que no li arriben a caure sobre les espatlles. Recull tots dos braços a la part superior del pit tot i que en té un elevat al costat del cap.
Tal com diu el títol de l’obra, la figura és l’al·legoria de la deessa de l’aigua, divinitat d’aquest element tan important per a la vida i la humanitat. L’expressió del rostre i la posició dels braços i les mans mostren una gran delicadesa i bellesa remarcada per les nombroses corbes de la composició de la figura.
Any: 1993 . Artista: Aldomà Puig, Artur (Reus, 1935)
Linea
  Parada 4
a
Foto Foto Foto
Foto    
Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer es una biblioteca que se encuentra en San Baudilio de Llobregat, más concretamente en el Parc de la Muntanyeta (Parque de la Muntanyeta). Fue inaugurada el 22 de mayo de 2005. Esta biblioteca tiene una superficie de 3900 m² y es una de las más grandes de Cataluña.
Su nombre, Jordi Rubió i Balaguer, se debe a que este hombre fue profesor, bibliotecario e investigador y fue el director y principal impulsor de la Biblioteca de Cataluña, de la Escola de Bibliotecàries y de la Red de Bibliotecas Populares
Linea
  Parada 5
a
Foto Foto  
Mirador
En aquest turó s'hi han trobat proves d'un jaciment iberoromà i , al llarg dels segles, ha tingut diversos usos: agricultura, vegetació, maniobres militars, etc.
Actualment, la ciutat envolta tot el parc, i aquest n'és el pulmó verd.
Els passeigs elevats són els espais per caminar que permeten gaudir del paissatge. Des de dalt de tot de la Muntanya es poden albirar Montserrat, Sant Llorenç del Munt, el turó de l'Home i e Matagalls, Collserola i el Tibidabo, el Garraf i l'Ordal...
Linea
  Parada 6
a
Foto    
Lago
El
Linea
  Parada 7
a
Foto Foto Foto
Pineda
El
Linea
  Parada 8
a
Fuentes
El
Linea
 
Actualización 15 July, 2023
a
Agradecimientos  
bibliotecas de Sant Boi de Llobregat Arxiu historic Municipal de Sant Boi Federacio Els Garrofers      
linea
 
a
 
linea