Patrimonio en Sant Boi de Llobregat Barcelona
Artístico
Carteles
Esculturas
Arquitectónico
Natural
Masias
Cultural
Premios
Dinámicas
Bibliotecas
Archivo histórico
linea en santboi
linea en santboi
 
 
 
| Inicio | Patrimonio arquitectónico |
linea
Can Massallera
Can Massallera snat boi de llobregat Barcelona
 Lloc situació : c/ Mallorca, 30 - 36
 Barri : Barri Vinyets Molí Vell
 Epoca i arquitecte : s. XX (1.921)
Arquitecte: Francesc Berenguer i Bellvehí
Como llegar Sant Boi de Llobregat Barcelona
Descripció:
El conjunt arquitectònic, d’inspiració modernista, anà a càrrec de Francesc Berenguer. El projecte inicial pretenia edificar uns 6.400 m2 en forma de C però només es construïren els corresponents a l’ala encarada al sud-oest (carrer Mallorca), mentre que la hagués donat al carrer Cerdanya no es va construir i l’àrea l’ocuparen edificis auxiliars, quedant l’edifici construït amb una planta en forma de L amb un gran pati interior central.
L’ala que dóna al carrer Mallorca es compon de tres quadres amb dues fileres de columnes. Al segon pis s’hi accedeix mitjançant unes escales a la catalana; els vestidors eres en petits edificis annexos. La façana del carrer Mallorca té un pis sobre el qual s’observa, més endarrerit, un segon que forma esglaó amb la del primer. A la part inferior de la façana s’obren unes petites finestres i les portes d’accés al conjunt d’arc rebaixat. A la part superior s’obre un seguit de finestrals, emmarcat cada un per un arc rebaixat i dividit en tres seccions per pilastres. Uns respiralls de forma romboïdal separen aquest nivell del superior, rematat per uns pilars de maó vist, situant-se els ampits entre ells. Al sector sud-oest del carrer Mallorca destaca una torre de tres pisos que fou un dipòsit d’aigües i que amb depressions del mateix maó vist que la forma fa dibuixos decoratius. La façana del carrer Vídua Vives presenta la mateixa estructura fins a la meitat del carrer que canvia totalment, amb només un pis d’alçada i finestres rectangulars.
Historia:
L’any 1921 s’inicià la construcció de la fàbrica tèxtil Hiladuras Gossypium, S. A., coneguda popularment com Can Massallera a causa del cognom del seu fundador Agustí Masallera i Castell.
L’any 1923, compta amb cent treballadors/es i 7.643 fusos. Durant la Guerra Civil fou col·lectivitzada per a la confecció de subministraments de guerra. L’any 1949 es va construir la xemeneia i la central tèrmica que subministrava d’electricitat a la planta de filats. Amb l’esclat de la crisi internacional del petroli i la pròpia crisi del tèxtil, al març del 1973, la fàbrica es clausurà, com també passaria amb la fàbrica tèxtil Can Dubler, situada a la carretera a Santa Creu de Calafell.
Continguts : Mapa. Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. 2010
Continguts : Llibre. Descobrir Sant Boi de Llobregat. 1992
Continguts : Llibre. Racons historics de Sant Boi. 2006
Continguts : Llibre. Les nostres muntanyes. 2006
Fotografia : Carlos Cercós
Actualización 2 August, 2020
 
linea
bibliotecas de Sant Boi de Llobregat Arxiu hostoric Municipal de Sant Boi            
 
linea