Patrimonio en Sant Boi de Llobregat Barcelona
Artístico
Carteles
Esculturas
Arquitectónico
Natural
Masias
Cultural
Premios
Dinámicas
Bibliotecas
Archivo histórico
linea en santboi
linea en santboi
 
 
 
| Inicio | Patrimonio arquitectónico |
linea
Escola Benviure
Escola Benviure
 Lloc situació : c/ de Can Paulet, 1
 Barri : Barri Marianao
 Epoca i arquitecte : s. XIX (1.860)
   
Como llegar Sant Boi de Llobregat Barcelona
Descripció :
L’edifici escolar, de planta baixa, dos pisos i terrat pla, es troba envoltat per pistes d’esport, parc… tot encerclat amb una tanca de pedra amb porta de reixa. L’edifici, datat a finals del segle XIX, és de planta quadrada i de línies sòbries, només ornamentat per pilastres, que divideixen la façana en seccions.
La façana principal, molt més ornamentada que les laterals, és dividida en tres seccions per les pilastres. A la planta baixa té tres portes d’arc escarser amb rebranques (repetint-se això a tota la façana), sent més ample la central que té, a més, una mena de porxo format per la balconada del pis superior, que es recolza en quatre columnetes.
En el primer pis trobem quatre finestres balconeres, una a cada costat amb un balcó i dues centrals que donen accés a una balconada. En el segon pis, dues finestres laterals i una de triple, amb la del mig de major alçada, completen la composició de l’edifici junt a un ampit que corona la secció central de la façana que adopta una forma curvilínia i es decora amb esgrafiats. A l’interior l’element més valuós és la magnifica escala noble de marbre blanc que puja al primer pis per l’interior d’un celobert amb una barana de balustres del mateix material esculpits d'una sola peça. La fusteria també és de bona qualitat.
Finalment, dins del recinte, trobem una torre d’extracció d’aigües amb molí, de planta octogonal i finestretes apuntades, coronada amb merlets.
Historia :
A finals del segle passat, la marquesa de Cornellà, Anna Estruch i Camella, s’hi féu construir la residència coneguda com la Torre de la Marquesa. Als seus jardins, s’hi solia representar funcions de teatre i la mateixa marquesa hi celebrava moltes festes particulars. Com que hi abundaven els aromers, als inicis també se’n deia Vil·la Aroma.
Després de la guerra, la Torre de la Marquesa fou comprada per la família Salat, fabricants d’oli, de manera que santboians i santboianes passaren a anomenar-la can Salat malgrat que els propietaris en deien la finca del Bon Any, perquè l’adquiriren un any de molt bona collita. En la dècada dels anys seixanta del segle XX, s’hi establí un seminari de claretians.
L’any 1983 l’Ajuntament va comprar aquest edifici per convertir-lo en una escala pública.
Continguts : Mapa. Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. 2010
Continguts : Llibre. Descobrir Sant Boi de Llobregat. 1992
Continguts : Llibre. Racons historics de Sant Boi. 2006
Continguts : Llibre. Les nostres muntanyes. 2006
Fotografia : Carlos Cercós
Actualización 2 August, 2020
 
linea
bibliotecas de Sant Boi de Llobregat Arxiu hostoric Municipal de Sant Boi            
 
linea