Patrimonio en Sant Boi de Llobregat Barcelona
Artístico
Carteles
Esculturas
Arquitectónico
Natural
Masias
Cultural
Premios
Dinámicas
Bibliotecas
Archivo histórico
linea en santboi
linea en santboi
 
 
 
| Inicio | Patrimonio arquitectónico |
linea
Esglèsia de
Sant Baldiri
Esglèsia Parroquial de Sant Baldiri sant boi de llobregat Barcelona
 Lloc situació : c/ Plaça Mn. Jaume Oliveras,9
 Barri : Barri Centre
 Epoca i arquitecte :s. XVIII (1.710)
   
Como llegar Sant Boi de Llobregat Barcelona
Descripció:
Quatre grans pilastres rectangulars que sobresurten del parament resolen la façana en tres cossos verticals. Les pilastres reposen damunt d’una base o sòcol que en el cos central és salvat per les escales d’accés amb balustrades a banda i banda. La porta d’entrada té com a ornamentació una doble pilastra, la més sobresortida amb decoració de losanges o rombes amb doble perfil, capitell toscà, arquitrau amb tres bandes, fris amb la inscripció llatina que ens informa de la seva construcció i cornisa que ressegueix el doble joc de pilastres, rematada amb un frontó trencat.
La imatge de pedra de sant Baldiri té com a base una petxina de tres cantons i la fornícula és rematada, també, amb un frontó trencat. A banda i banda, troben dues finestres, avui tapiades amb maons decorats amb losanges. Un petit òcul procedent de la primitiva església amb la imatge de sant Pere es col·locà entre el frontó i l’òcul gran o rosassa que s’obre al cor. A l’interior segueix l’esquema d’una gran nau central sense creuer i amb capelles laterals intercomunicades. Les capelles laterals s’obren a la nau central per arcs de mig punt que conformen grossos pilars quadrats entre capella i capella. Damunt de cada arc s’hi obren les tribunes o balcons quadrats amb balustrada de fusta; la part baixa pren una forma abombada i molt original. L’arc major va ser presidit pel retaule de sant Baldiri el dia de la benedicció de l’església nova, l’any 1755.
D’entre totes les capelles podem destacar la capella de Nostra Senyora de la Pietat, l’administració de la qual estava formada per dones que s’escollien cada any al setembre. El 1922 s’inaugurà el lloc on va ser enterrat Rafael Casanova. La placa és de marbre i la composició artística està dividida en dos blocs, un escut flanquejat per dos genis amb torxes damunt de les quals trobem els escuts dels diversos territoris catalans i de la Casa d’Àustria. El segon bloc està format per una inscripció sobre la vida d’en Casanova i a la banda inferior de la làpida hi apareixen les dates 1714 i 1922, any del setge de Barcelona i any d’instal·lació de la làpida, respectivament. Els autors van ser Ramon Sunyer i Clara i Salvador Martorell.
L’adequació actual va ser feta l’any 1993 a partir de concepcions contemporànies al mateix temps que es recuperaven dues figures que formen el conjunt de la Pietat.
Historia:
La construcció va ser entre el 1710 (any en què es va podar la primera pedra) i el 1738, amb estil barroc. Mossèn Albertí va ser l’incitador de la seva construcció, argumentant que l’església era petita en relació amb el poble. Entre el 1710 i el 1720 les obres van estar molt parades a causa de la guerra de Successió, i no seria fins el 1736 quan es donà una important embranzida.
L’any 1739 el campanar encara no estava fet, tot i que el van beneir quatre campanes ja que volien que hi hagués dos campanars. Definitivament l’església s’acabà durant la dècada de 1740.
Continguts : Mapa. Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. 2010
Continguts : Llibre. Descobrir Sant Boi de Llobregat. 1992
Continguts : Llibre. Racons historics de Sant Boi. 2006
Continguts : Llibre. Les nostres muntanyes. 2006
Fotografia : Carlos Cercós
 
Actualización 2 August, 2020
 
linea
bibliotecas de Sant Boi de Llobregat Arxiu hostoric Municipal de Sant Boi            
 
linea