Patrimonio en Sant Boi de Llobregat Barcelona
Artístico
Carteles
Esculturas
Arquitectónico
Natural
Masias
Cultural
Premios
Dinámicas
Bibliotecas
Archivo histórico
 

| Inicio | Esculturas de Sant Boi |

Esculturas Barrio Camps Blancs
linea en santboi
linea en santboi
linea en santboi
linea en santboi
 
 
3 peces fàcils Pentagrama
a
a c/ Salvador Seguí: Pça Carmen Amaya Amaya c/ Salvador Seguí. Pça Paulo Freire c/ Salvador Seguí. Pça Matilde Burgos Repiso
 
:: Fitxa tècnica

 Artista
  Yamandú Canosa, artista plàstic
(Montevideo, Uruguai, 1954)
Mirko Meyetta, arquitecte
 Emplaçament
  c/ Salvador Seguí
- Pça Matilde Burgos Repiso
 Any
  1994
 Material
  Acer corten pintat i ciment
 Mides
  350 x 233 x 88 cm
:: Altres dades
mapa de barri
a
a
a
a


 Biografia de l'artista
  Yamandú Canosa
 Documents
  Premsa 01 1994
Premsa 04 1994
Premsa 04 1994
Premsa 02 1995
:: Descripció

Aquestes tres peces estan ubicades en una zona del barri força cèntrica ja que allà es troben tres punts rellevants (el casal, la parròquia i l’escola).
La primera escultura presenta el mateixos elements estructurals però amb una forma totalment recta configurada per tres panells sustentats per 4 pilars.
La segona peça, què com el seu propi títol diu, Óval-Peix, és circular i està formada per 12 pilars de ciment que sustenten una estructura d’acer enreixada dividida en 12 panells. En aquestes estructures anirien diverses siluetes projectades pels nens i nenes que participaren en la iniciativa.
Pentagrama consisteix en dues estructures metàl·liques pintades de suport per a cinc cables d’acer (actualment desapareguts) sobre els quals s’hi van disposar, com a notes musicals, diferents motius visuals dibuixats pels infants.
:: Anàlisi

En aquest conjunt va ser molt important l’evolució del projecte i la construcció va ser el pretext per estimular l’imaginari col·lectiu, proposar i inventar usos dels patis interiors on es troben les obres, amb la intenció de promoure un art social i continuar el procés regeneratiu del barri. Tant la participació veïnal com l’escolar van ser un dels fets centrals del resultat de l’obra mitjançant diversos motius iconogràfics, prenent com a model elements del propi barri i un relat que van exposar els propis artistes a les aules de l’escola.
La intenció un cop finalitzades les obres era ordenar i crear espais d’esbarjo amb motius funcionals al voltant de les escultures. Les tres peces “no eduquen sobre la singularitat de l’objecte estètic sinó que s’esdevenen eco monumental d’anècdotes humils”.

El projecte s’inspirà en les iniciatives del col·lectiu Nova Terra de Milà, vinculat al Partit Comunista Italià. Tres peces fàcils va ser una experiència multidisciplinar on intervingueren, a part de Canosa i Meyetta, l’escriptor José Carlos Cataño i l’artista Josep Maria Martín (aquest últim com a assessor). La idea original estava formada per 5 escultures (Cinc peces fàcils), Òval-Peix, Fulla, Plaça del rellotge, Laberint i Pentagrama, de les quals només es van portar a terme tres.
També cal destacar que les obres projectades presenten diferències en relació a les idees originals, però els objectius van ser els mateixos. La ubicació de les obres es va estudiar de forma que es potenciessin els elements forts del barri.
 
Actualización 22 February, 2020
 
bibliotecas de Sant Boi de Llobregat Arxiu hostoric Municipal de Sant Boi            
 
linea